Sådan opretter du en hjemmeside med WordPress

Du kan selv oprette, udvikle og drive din egen hjemmeside – meget billigt endda. Der findes mange måder at lave hjemmesider på, men hvis det skal være nemt, er WordPress et godt bud. WordPress er et content management system, som kører på omkring 40% af alle hjemmesider.

Hvad er et content management system?

Et content management system, eller CMS, er en platform man benytter til at udarbejde, organisere, strukturere, og fremvise indhold.

WordPress er et CMS, som originalt blev udviklet til drive blogs. Meget er sket siden WordPress udkom i 2003, og det er gået hen og blevet en platform, som kan meget mere end at drive blogs. En af grundene til dette, måske den største, er WordPress’ open source-tilgang, som lader tredjeparter udvikle plugins, som blandt andet kan udvide funktionaliteten.

I dag kan WordPress bruges til stort set alle slags hjemmesider, du kan komme i tanke om.

Sådan kommer du i gang med WordPress

Først og fremmest skal du beslutte dig for, om du vil have en såkaldt “managed WordPress hosting”, eller om du vil stå for at oprette domæne og web hotel selv.

Der er fordele og ulemper ved begge dele. Jeg anbefaler som regel at mange selv står for sit domæne og web hotel, da det ofte er en del billigere og mere frit.

En managed løsning er dog ofte nemmere at komme i gang med, har hurtige servere (og derfor hurtigere sider), og inkluderer som regel også en række nyttefulde værktøjer. Hvis du bare gerne vil fokusere på at designe og udvikle din hjemmeside, så er det måske den bedste løsning for dig.

Hvis du vil blive klogere på forskellen mellem de to, så bør du læse “Hvad er forskellen mellem WordPress.org og .com?

Hvis du vælger at benytte en managed-løsning, som f.eks. WordPress.com eller WP Engine, så kan du springe næste sektion over.

Opret et domæne og web hotel

Danske Simply (før UnoEuro) er et af det absolut mest populære steder til dette. Her får du en nem og hurtig måde at komme i gang på. Jeg anbefaler altid Simply, fordi det er lige så nemt at komme igang som med de dyrere managed-løsninger.

 • Søg efter et muligt domæne
  Du kan lyn hurtigt søge efter domæner, se om de er ledige og købe dem. Prisen afhænger meget af endelsen. Simply kører ofte tilbud på domæne, når du køber et web hotel samtidigt.
  Et .dk-domæne vil cirka koste dig omkring 30 kr.
Når du søger efter ledige domæner på Simply får du en liste over muligheder, deres pris og mere. Dette ses på billedet.
 • Køb et web hotel
  Når du har fundet et passende domæne, og sikret dig at det er ledigt, skal du tilkøbe et web hotel. Som du ser på billedet kan du få web hotel helt ned til 9,38kr/md (betales for et år ad gangen). Basic Suite er fint nok til simple, lette sider, som ikke har mange tusinde besøgende. Hvis du vil drive en webshop, eller have en del tungt indhold, som videoer og store billeder, så vil jeg anbefale du vælger en af de større pakker. Især webshops skal kraftigt overveje at gå efter Pro- eller Enterprise Suite, da disse også inkluderer telefonisk support.

1-click WordPress

Når du har købt domæne og web hotel har Simply gjort det nemt at installere WordPress. Du kan faktisk gøre det med et enkelt klik.

Når du benytter 1-click installation, vil du se en række muligheder. Nederst finder du fire variationer af WordPress. I bund og grund er selve WordPress-delen ens på de fire. Spørgsmålet er hvor meget “ekstra” du får med. Det afhænger af dit behov.

 • WooCommerce
  WooCommerce er en webshop-platform som er udviklet til WordPress. Den er gratis at bruge, og der findes mange gratis og betalte plugins til det.
 • WordPress
  Her får du WordPress, plus lidt mere. Simply leverer WordPress med et par nyttige plugins, som f.eks. WP Super Cache.
 • WordPress Core (for experts)
  Dette er kun WordPress, i sin reneste form.
 • WordPress + Elementor <- Anbefalet!
  Elementor er en såkaldt “page builder”, som leverer en lang række funktioner, der gør det nemt at bygge flotte hjemmesider i WordPress. Det er nemt og intuitivt at bygge sider med Elementor, og der findes endda en gratis udgave, med de basale features.

Simply.com kan også være managed

Simply er i øjeblikket ved at rulle nogle funktioner ud, som minder om en managed-løsning. Det er stadig i beta, men du kan få et lille preview her.

Disse funktioner giver dig mulighed for at udføre en række driftsmæssige opgaver direkte fra dit Simply-dashboard. Du kan blandt andet opdatere WordPress (som i øvrigt lige har udgivet en ny version. Læs mere her: WordPress 5.8), samt plugins. Du kan også lade Simply forsøge at optimere din sides hastighed ved hjælp af et caching plugin, kaldet WP Super Cache. Det er et klassisk, gratis caching plugin, og det kan være en stor hjælp, hvis du er ny i hjemmesider.

Hvordan designer man en hjemmeside med WordPress?

Når du har installeret WordPress, kan du gå i gang med at designe din side. Det er en stor mundfuld at skulle lære hele platformen at kende, mens man også skal finde ud af hvordan ens side skal se ud, og hvordan man får den til det.

Du kan øve dig på at blive en bedre WordPress-designer med Local, ganske gratis. Læs mere her.

Hvis du allerede har købt web hotel og domæne, så kan du sagtens benytte dette til at øve dig. Det er bare vigtigt du starter med at ind i din WordPress-indstillinger og beder Google (og andre søgemaskiner) om ikke at indeksere din side. Det kan skade din SEO, hvis du ikke gør det.

WordPress-temaer

Temaer til WordPress er i sig selv en videnskab, og der findes rigtig, rigtig mange. Jeg vil ikke gå i detaljer om temaer, men jeg vil give dig mine go to temaer…

 1. Hello
  Elementors eget tema. Lyn hurtigt, da alt det unødvendige er skåret fra. Du bygger nemlig de fleste dele af dit tema selv, når du arbejder med Elementor Pro.
 2. OceanWP
  En klassiker, som har mange features. God både med og uden Elementor.

Hello er god, fordi det ikke er fyldt med en masse features, som kan være meget forvirrende, hvis man er ny. Derfor er det et godt sted at starte. Du kan altid skifte tema senere, selvom det kan kræve lidt designmæssige tilrettelser efterfølgende.

Find en “mentor”

Det kan sagtens være en youtube-kanal. Det behøver ikke være en person, du mødes med. Find en der laver indhold til dit niveau, på en måde du forstår.

Det kan være svært at gennemskue om vedkommende rent faktisk er dygtig, når man selv er ny, og der er desværre også mange, som ikke helt har styr på det og får sagt nogle ting, der ikke lige frem er best practice.

En kanal du skal følge er selvfølgelig Elementors. Der er også meget god inspiration på Dribbble.

Seneste indlæg

Indholdsfortegnelse