Tjekliste » Hvordan laver man sin egen professionelle hjemmeside – de vigtigste ting, du skal være opmærksom på

De vigtigste punkter

Din hjemmeside er dit ansigt udad til online

Det er absolut essentielt for enhver forretning eller professionel i dag, at have en veludført hjemmeside.

Første gang vi besøger en hjemmeside, tager det os mindre end et halvt sekund at danne en holdning til den. Det er afgørende for at få besøgende til at blive hængene længe nok til at blive til kunder.

Læg mærke til forskellen af indtryk disse to sider giver:

Din hjemmeside skal designes “mobile first”

Mobile enheder står nu for mere end halvdelen af alle verdens besøg på hjemmesider. Det er derfor ekstremt vigtigt at have en mobiloptimeret side, da det er sådan størstedelen af dine besøgende, højst sandsynligt, vil se din hjemmeside.

Derfor skal du have en optimeret hjemmeside

I dag forventer folk at hjemmesider loader lynhurtigt. I takt med at vores teknologi bliver hurtigere og vores attention span bliver kortere, så ryger vores tålmodighed også, når ting bare er ikke loader hurtigt nok. Op mod 40% af dine besøgende vil forlade din side, hvis den loader for langsomt til deres temperament.

I langt de fleste tilfælde handler det om at ens billeder ikke er komprimerede. Hvis du vil have lidt indsigt i hvad der måske skaber problemer på din egen side, kan du benytte Googles værktøj, PageSpeed Insight, ganske gratis.

Hvilken platform skal du vælge?

Der er rigtig mange muligheder og værktøjer, når man skal lave hjemmesider. Det kan godt være overvældende i starten. Du har måske allerede læst flere indlæg og set videoer, som faktisk bare har gjort dig mere i tvivl, fordi alle løsninger ser gode ud.

Hvordan laver man en hjemmeside i WordPress?

WordPress er et gratis CMS, som størstedelen af alle verdens hjemmesider er bygget med. Der findes mange temaer og plugins, som gør det nemt at designe sit website som man ønsker og udvide funktionaliteten. Du kan endda oprette en webshop helt gratis.

Nogle vil kalde det et hjemmesideprogram, men egentligt er WordPress som sagt et Content Management System, som du kan installere på en server.

Læs mere om WordPress her

Hvorfor bruge Elementor?

Elementor er en såkaldt hjemmesidebygger, også kendt som en page builder. Med Elementor kan du bygge flotte hjemmesider helt uden at skrive en eneste linje kode. Du kan nemt tilføje billeder, indhold og funktioner, og der findes mange skabeloner, du kan designe ud fra. Det er er desuden gratis at downloade og bruge Elementors standard-version. Elementor tilbyder altså rig mulighed for at designe en flot hjemmeside uden at det koster noget. Og med Pro-versionen kan du også bygge fantastiske webshops meget nemt.

Wix, Squarespace og lignende

Wix er en af de mest populære webstedsbyggere, som mange bruger, fordi det er let at bruge og har mange muligheder. Squarespace er en anden god mulighed, hvis du leder efter noget simpelt, fordi de leverer skabeloner, der indeholder websteder med blogfunktioner eller e-handel, hvilket betyder mindre arbejde for dig.

Desværre er de fleste webstedsbyggere ikke billige, og de låser dig inde med dem og deres system, hvilket gør det svært at udvide. Det kan blive meget dyrt i længden, når man har brug for at opgradere, og du kan ikke let migrere til et andet system.

Før du går i gang

Sådan opretter du et domæne

Når køber dit eget domæne skal du tage stilling til en række ting om dit domænenavn. Det er den adresse, dine besøgende finder dig på, så det er ikke helt ligegyldigt hvad du kalder det.

Et par tips:

 • Undgå at bruge æ, ø og å.
 • Gør det så kort som muligt
 • Skal din side ende på .dk, .com eller noget tredje?
 • Skal du eje domænet med flere endelser?

Du kan selv købe et .dk-domæne hos DK hostmaster, eller købe både domæne og webhotel sammen hos Simply.com.

Jeg benytter selv Simply og kan derfor give andre 3 måneder gratis. Du skal blot benytte dette link.

Hvad er et webhotel?

For at kunne lave din egen hjemmeside skal du have et webhotel. Et webhotel kendes også som ‘hosting’.

Det er også her du får din egen mail.

Hvis det er helt nyt for dig vil jeg anbefale at tage et kig på Simply, hvor du nemt og billigt kan få både webhoteller og domæner.

Undgå at få din side indekseret

Uanset din fremgangsmåde, så er det er det vigtigt, din side ikke bliver indekseret af søgemaskiner, før du er klar til det.

Google har nogle “robotter”, som besøger hjemmesider, vurderer dem og indekserer dem. Hvornår disse robotter kommer forbi din side er at svært at sige, men for små sider kan der gå uger eller endda måneder i mellem. Derfor vil det være ærgerligt, hvis du får din side indekseret halvvejs igennem din byggeproces.

Offentliggør ikke din side før du har gjort dette

Gennemgå din side

En ting, som folk sjældent har tålmodighed til, er at gennemgå deres sider for fejl og mangler. Efter mange timer bag skærmen vil man bare gerne have sin side ud. Det er forståeligt!

Men det er en af de ting der kan få din side til skille sig ud fra mængden; en gennemført side.

Du skal for eksempel være opmærksom på:

 • Din kontaktformular fungerer (og evt andre formularer)
 • Din privatlivspolitik, samt bruger- og handelsbetingelser, er sat op
 • Du benytter et ordentligt cookie-plugin (det er ikke nok bare at skrive “Vi benytter cookies”)
 • Din side er optimeret til mobil og loader hurtigt
 • …og meget mere, se den endelige tjekliste i bunden.

Lad venner prøvekøre

Du kan lave en såkaldt soft launch, hvor du inviterer venner og bekendte til at besøge din side og give dig deres ærlige mening. Det kan give dig meget værdifuld feedback. Du kan lave lidt A/B-testing, hvor du fortæller nogle lidt mere dybdegående om din side og dens formål, og andre fortæller du ikke så meget.

Få din side indekseret hos Google

Hvis du fulgte rådet om at slå indeksering fra, skal du huske at slå dette til igen. Du kan med fordel benytte Google Search Console til at bede Google om at indeksere din side, når du er klar.

Det skal du gøre efter du har lanceret din side

Marketing

En af de allervigtigste aspekter i en hjemmeside er dens funktion som marketingredskab. Selvom det kan virke uoverskueligt, så er det en god ide at investere lidt tid i at forstå hvordan ting som Google Analytics og Facebook Pixel fungerer og hvad de kan gøre for din forretning.

Brug lidt tid på at læse op på dem, og start langsomt ud. Hvis du benytter WordPress vil jeg anbefale dig at installere Googles plugin, Site Kit By Google.

Byg din email-liste

Sørg for at indsamle mails til din email-liste. Det er et af de stærkeste marketingværktøjer. Det er blot vigtigt at du behandler dine leads godt. Lad være med at spamme dem med indhold, de ikke har bedt om.

Du skal altid sørge for at sende mails der leverer indhold der har høj værdi for dem.

Løbende udvikling

Bid mærke i hvad der fungerer godt, og hvad der ikke gør. Ender dine kunder de rette steder? Hvor klikker de oftere? Hvordan finder dine besøgende frem til dig? (Dette er altsammen noget du kan lærer gennem Google Analytics)

SEO

SEO (søgemaskineoptimering) er et helt univers for sig selv. Der er dog en del værdi i at have det med ligningen, når man bygger hjemmesider og laver indhold til disse.

Der findes heldigvis nogle værktøjer du kan benytte.

 • Yoast (Gratis og premium)

Nok det mest udbredte SEO-plugin til WordPress. Let og lige til at gå i gang med.

 • RankMath (Gratis og premium)

Lidt flere funktioner, selv på den gratis version. Mindst lige så effektivt, men en smule mere kompliceret at komme i gang med.

Konklusion

Der er utrolig mange bolde i luften, når man skal oprette, bygge og lancere sin egen hjemmeside.

Det kan godt være ekstremt tidskrævende og uoverskuelig, så det er vigtigt at man danner sig et overblik før mange egentligt går i gang. På den måde bliver man mere klar over hvad man egentligt har behov for, og undgår derfor at spilde tid på unødvendigheder.

Det er muligt at lave en hjemmeside gratis, så længe du har domæne og webhotel. Det koster ikke ret meget at anskaffe både domæne og webhotel via sider som Simply, hvor du kan installere WordPress med et enkelt klik.

Du kan benytte denne tjekliste, hvis du vil have en plan til hvordan du skal gøre tingene og i hvilken rækkefølge.

Download tjeklisten her

Seneste indlæg

Indholdsfortegnelse